Kiralık Araçta Kaza Durumu ve Sonrasında Neler Yapılmalı?

Kiralık Araçta Kaza Durumu ve Sonrasında Neler Yapılmalı?

Kaza Anında Yapılması Gerekenler

Kiralık araç ile kaza yapıldığında ilk önce sakin kalmalı ve yaralanma durumu kontrol edilmelidir. Eğer insan sağlığının tehlike altında olmadığı bir kaza ile karşılaşırsanız, kaza şekline göre bazı şeyler yapılabilir. 

 

  • Yaşanan kazaya başka bir araç karıştıysa, diğer araç sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini, araca ait trafik poliçesinin fotokopisini almak gerekir. Ayrıca kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Bu esnada araçta hasar gören alanların fotoğrafı çekilmelidir. 
  • Kiralık araç ile kaza yapıldığı zaman arabanın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramak gerekir. Daha sonra kaza zaptını tutturmalısınız ve alkol raporu almalısınız. Eğer jandarma-polis karakoluna yakın bir bölgede kaza yaptıysanız, karakola giderek görgü tespit tutanağını tutturmak gerekir ya da kolluk kuvveti çağırmanız gerekir.

 

 

Kiralık Araçta Hasarın Ödenmesi

Kiralık araç ile kaza yapılması durumunda hasarın kim tarafından ödeneceği çeşitli durumlar incelenerek belirlenir.  Eğer yaşanan trafik kazasında kusurlu olan taraf sizseniz, tamir bitene kadar aracın kirası sizden talep edilebilir. Bu durum ‘Kira Kaybı’ olarak bilinmektedir. Bunun yanısıra bazı durumlar hariç, araçta oluşan hasarı trafik sigortası veya kaskosu karşılar. Eğer kiracının kaza sonrasında alkollü, uyuşturuculu  veya ehliyetsiz olduğu tespit edilirse, %100 kusurlu olarak kabul edilir. Böyle bir durumda hasarı kasko veya trafik sigortası karşılamaz. 

 

 

Kiralık Araç Değer Kaybederse Kim Öder? 

Kaza sonrasında araçta meydana gelen hasarlar aracın değer kaybı yaşamasına sebep olabilir. Yani araç tamir edilse dahi hasarlı kabul edildiği için araçta bir değer kaybı yaşanmış olarak kabul edilir. Böyle bir değer kaybı yaşanması durumunda kaybın kim tarafından ödeneceği yine çeşitli durumlar incelenerek belirlenir. Kusurlu olan karşı taraf ise karşı tarafın sigortasından tahsil edilir.

-Lütfen Kaza Durumunu Kiralama Şirketine Bildiriniz-

Hasarın sigorta veya kasko tarafından karşılanması için kaza anında yapılması gerekenler; 

  1. Olay yerinden sorumlu kolluk kuvvetleri tarafından alınmış kaza tutanağı veya kaza çift taraflı ve maddi hasarlı ise anlaşmalı kaza tutanağı
  2. Olay yerinden sorumlu kolluk kuvvetleri tarafından alınmış alkol raporu
  3. Olay yeri fotoğrafları (farklı açılardan, kazanın ve araçların plakalarının görüneceği şekilde)
  4. Kazaya karışan karşı tarafın ehliyet , ruhsat ve sigorta poliçesi fotoğrafları

-Lütfen Kaza Durumunu Kiralama Şirketine Bildiriniz-

Bu evrakların tamamlanması ve sürücünün kiralama şirketine 24 saat içerisinde bildirmesi zorunludur. Her Kiralama şirketinin sigorta ve kasko anlaşması farklı olabileceğinden dolayı hasarın karşılanması aşamasındaki tüm yönetim süreci için kiralama şirketinde ki yetkililer tarafından bilgi alabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir